Obserwuję Waszą dyskusję i tak sobie myślę, że w sumie przemk chyba proponuje bardzo prostą rzecz.
Wszystko co do tej pory jest zrobione, jest ok. Forma dystrybucji w paczkach pozostaje. To, że poza gazetą są tam skrypty i jakieś dokładniejsze obrazki też jest ok. W sumie wszystko co do tej pory to mu pasuje z małym wyjątkiem, dlaczego to ma być pdf a nie xhtml.
Jeśli dobrze zrozumiałem to mam pytanie do Tomka ...
Czy przypadkiem LaTeX nie posiada modułu do konwersji do xhtmla? Wydaje mi się, że konwersja czy kompilacja pliku źródłowego LaTex'a do xhtmla nie powinna nastręczać problemów. XHTML jako bardziej sformalizowany, precyzyjny HTML nie powinien być dużym wyzwaniem dla bardzo sformalizowanego LaTeX'a.
W sumie to nawet nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do dotychczasowej formy dystrybucji gazety dodawać tego XHTML'a. Jeśli pomysł wypali to można z czasem pakować 2 komplety pdf i xhtml.
To oczywiście więcej pracy. To również więcej problemów w przypadku niezgodności przyjętego formatu pliku źródłowego magazynu a także problem z zachowaniem zgodności z różnymi przeglądarkami xhtml.
I jeszcze jedna myśl ...
W zasadzie to podczas planowania takich zmian należy wziąć do łapki pradawne założenia, które wskazały na wybór PDF jako podstawowego formatu.
Jeśli nie zatrybiłem to zaraz znów przełączę się w tryb obserwacji
.
Ostatnio edytowany przez rdomeracki (2009-11-09 21:02:20)