1

Temat: Dragonia w html

Bylo by bardzo milo gdyby dragonia byla serwowana rowniez online(html) pozwolilo by to oszczedzic lacza waszych serwerow - niewiele osob czyta caly magazyn, wiec sciagniecie 10mb dla jednego artykulu to troche rozrzutnosc - jak i zwiększyć wygode uzytkowania waszego magazynu. Sciaganie calych pedefow jak dla mnie jest troche frustrujące a od kąd dragonia składana jest w latex-u można ją spokojnie skąpilowac do htmla jak i do pdefa.

Thumbs up Thumbs down

2

Odp: Dragonia w html

Cóż, to że się da, to jeszcze mało. Jeden z uroków Dragonii polega na jej formie. Jeśli artykuły byłyby dostępne tak jak piszesz, to wówczas był jednym z wielu serwisów.

3

Html będzie się niewygodnie czytało. Ale ma to również swoje plusy np. ktoś kto ma mało pamięci na pda, mda może wejść w neta i poczytać dragonię który chce numer.

4

To przedewszystki oszczędza czas czytających i łącze(obu stron) bo rzadko kto czytam magazyn od deski do deski, a zgrac musi i tak calosc. Pozatym dla mnie pedefy czyta sie duzo nie wygodniej - bo musze je sciagnaci i odpalic w jakims zewnetrznym programie.

Thumbs up Thumbs down

5

Ideą magazynu Dragonia jest forma "pisma" a nie serwisu w stylu Computerworld czy Networld. Wymienione pisma maja nieco inną misję i trochę innego odbiorcę. Oczywiście piszą o tematach pochodnych ale u nich dominującą cechą jest słowo drukowane a potem dostępność wybranych tekstów przez internet. Oczywiście rozpatrywaliśmy podobną formę ale u nas nadal Dragonia to będzie gazeta z tym, że elektroniczna.

6

Ale chyba format plików gazety nie decyduje o tym czy jest to gazeta elektroniczna czy nie, wiec czy bedzie to w pdefie czy w htmlu to dalej bedzie gazeta.

Thumbs up Thumbs down

7

My nie mamy wątpliwości co do tego, że wygląd ostateczny html jest daleki od tego który przyjęliśmy. Gdyby był dla nas wystarczający przyjęlibyśmy go od początku, choćby jako łatwiejszy do wykonania. Redaktor naczelny ustalił formę PDF jako podstawową i jedynie słuszną. My się zgadzamy z tą decyzja dlatego Dragonia Magazine jest takim ciekawym pismem.
Pojawiają się wśród nas pomysły na opublikowanie wybranych artykułów na naszej stronie. Nie została jednak sprecyzowana forma takiej publikacji. Nie ma też w obrębie redakcji ściśle określonej procedury wydawania tekstów w taki sposób.

8

Html mimo wszystko bys się przydało, mógł bym czytać dragonię w szkole.

9

Wydrukuj i poczytaj, lub weź na pendrive i poczytasz na szkolnym komputerze.

10

A co ma niby dac ten pendrive? Skoro nie moze czytac pdfa a moze htmla to znaczy ze nie ma czytnika pdef, a jak wydrukuje to go przylapia big_smile

Thumbs up Thumbs down

11

wolk napisał/a:

jak wydrukuje to go przylapia big_smile

Co w Dragonii zdrożnego, żeby mieli przyłapać? Nie rozumiem. Niech przyłapią, czegoś się dowiedzą.

Już pisałem ale dla pewności powtórzę, bo może uciekło: w najbliższym czasie nie będzie publikacji ani całości, ani pojedynczych artykułów w formacie HTML na stronach Dragonii. Kilka serwisów robi "przedruki" z Dragonii na swoich portalach, tam znajdziesz kilka artykułów w HTMLu.

12

Tak tylko jakie to są te serwisy, jaki jest ich adres.

13

Np. strona http://polishlinux.org/.
Temat uznaję za wyczerpany i tym samym zamykam ten wątek.

Na prośbę Przemka - otwieram wątek ponownie.

14

Redaktor naczelny ustalił formę PDF jako podstawową i jedynie słuszną. My się zgadzamy z tą decyzja dlatego Dragonia Magazine jest takim ciekawym pismem.

Zawsze można zmienić Ojca Redaktora wink

Jeden z uroków Dragonii polega na jej formie. Jeśli artykuły byłyby
dostępne tak jak piszesz, to wówczas był jednym z wielu serwisów.

Jestem absolutnie przeciwny robieniu z Dragonii kolejnego serwisu z artykułami, nawet gdyby te artykuły były jak nigdzie indziej.Co więcej, jeśli ktoś zapytałby mnie o zdanie wink to powiedziałbym że

Kilka serwisów robi "przedruki" z Dragonii na swoich portalach, tam
znajdziesz kilka artykułów w HTMLu.

to również kiepski pomysł. Moim zdaniem jedynym miejscem gdzie można przeczytać arty Dragoniowe powinny być tylko kolejne wydania Dragonii.

Ale chyba format plików gazety nie decyduje o tym czy jest to gazeta
elektroniczna czy nie, wiec czy bedzie to w pdefie czy w htmlu to dalej
bedzie gazeta.

Zgadzam się z powyższym zdaniem. Dragonia nie powinna być zamknięta w jednym formacie, ale swój charakter gazety zachowywać nawet gdy nie jest PDFem. Chodzi o to zeby czytac artykuły od deski do deski, a jednoczesnie umozliwiac czytanie tak samo wygodnie na cienkich urzadzeniach. Gazeta taka sama jak Dragonia teraz, ale nie pdf.  Żadnej witryny,  a wyłącznie xhtml zamiast pdf. Nawet obrazek może być jako zakodowany w pliku xhtml.

Mam już gotowy przykład na http://przemkalicki.pl/wp-content/uploa … w_img.html Przetestowałem go na wbudowanej przeglądarce w telefonie SE.

Ostatnio edytowany przez przemk (2009-11-06 15:34:11)

Thumbs up Thumbs down

15

przemk napisał/a:

Ale chyba format plików gazety nie decyduje o tym czy jest to gazeta
elektroniczna czy nie, wiec czy bedzie to w pdefie czy w htmlu to dalej
bedzie gazeta.

Zgadzam się z powyższym zdaniem. Dragonia nie powinna być zamknięta w jednym formacie, ale swój charakter gazety zachowywać nawet gdy nie jest PDFem. Chodzi o to zeby czytac artykuły od deski do deski, a jednoczesnie umozliwiac czytanie tak samo wygodnie na cienkich urzadzeniach. Gazeta taka sama jak Dragonia teraz, ale nie pdf.  Żadnej witryny,  a wyłącznie xhtml zamiast pdf. Nawet obrazek może być jako zakodowany w pliku xhtml.

Mam już gotowy przykład na http://przemkalicki.pl/wp-content/uploa … w_img.html Przetestowałem go na wbudowanej przeglądarce w telefonie SE.

czy przypadkiem generując wersję "lekką" dla cienkich klientów nie staniemy się "serwisem z artykułami"?

16

Ja jestem zwolennikiem takiego właśnie modelu publikacji, czyli jeden dokument, jeden numer, integralna całość.
Po pierwsze lepiej się mi się czyta tak dobrze złożony tekst, z odpowiednią czcionką formatowaniem niezależnym od przeglądarki i możliwością bezpośredniego i prawidłowego wydruku.

Mam tylko jedną sugestię - można by publikować także wersję PDF, ale nie spakowaną zipem. Myślę, że gdyby wyszukiwarki zindeksowały zawartość numerów dragonii, mogło by ją odkryć znacznie więcej osób szukających czegoś w tematach, o których pisała dragonia.

Thumbs up Thumbs down

17

TLu napisał/a:

czy przypadkiem generując wersję "lekką" dla cienkich klientów nie staniemy się "serwisem z artykułami"?

Nie chodzi mi o miniwitrywnę składającą się z kilkunastu podstron-artykułów, ale - dokładnie tak samo jak jest w przypadku wydania PDF - wszystko zintegrowane w jednym pliku. Wszystkie artykuły w takim samym układzie jak w oryginalnej D, jeden pod drugim. Wszelkie elementy gazety osadzone w dokumencie. Jeśli założeniem miało by być że xhtmlowa D miałaby nie być indeksowana przez wyszukiwarki, to wystarczyłoby ją udostępniac jako zipa.
Format xhtml nie ma być konkurencją dla pdf'a, więc to nie powinien być plebiscyt co kto woli. Chodzi o to, żeby ludziom takim jak ja, umożliwić przeczytanie Dragonii od deski do deski  na czytniku do którego akurat  ma dostęp w wolnym czasie (np. w podróży). Współczesne telefony potrafią naprawdę wiele, ale nie radzą sobie z pdfem. Uwaga, napisałem telefony, a nie komputerki z możliwościami telefonu ;-)

Thumbs up Thumbs down

18

Obserwuję Waszą dyskusję i tak sobie myślę, że w sumie przemk chyba proponuje bardzo prostą rzecz.
Wszystko co do tej pory jest zrobione, jest ok. Forma dystrybucji w paczkach pozostaje. To, że poza gazetą są tam skrypty i jakieś dokładniejsze obrazki też jest ok. W sumie wszystko co do tej pory to mu pasuje z małym wyjątkiem, dlaczego to ma być pdf a nie xhtml.
Jeśli dobrze zrozumiałem to mam pytanie do Tomka ...
Czy przypadkiem LaTeX nie posiada modułu do konwersji do xhtmla? Wydaje mi się, że konwersja czy kompilacja pliku źródłowego LaTex'a do xhtmla nie powinna nastręczać problemów. XHTML jako bardziej sformalizowany, precyzyjny HTML nie powinien być dużym wyzwaniem dla bardzo sformalizowanego LaTeX'a.

W sumie to nawet nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do dotychczasowej formy dystrybucji gazety dodawać tego XHTML'a. Jeśli pomysł wypali to można z czasem pakować 2 komplety pdf i xhtml.

To oczywiście więcej pracy. To również więcej problemów w przypadku niezgodności przyjętego formatu pliku źródłowego magazynu a także problem z zachowaniem zgodności z różnymi przeglądarkami xhtml.

I jeszcze jedna myśl ...
W zasadzie to podczas planowania takich zmian należy wziąć do łapki pradawne założenia, które wskazały na wybór PDF jako podstawowego formatu.

Jeśli nie zatrybiłem to zaraz znów przełączę się w tryb obserwacji smile.

Ostatnio edytowany przez rdomeracki (2009-11-09 21:02:20)

19

rdomeracki napisał/a:

Jeśli dobrze zrozumiałem to mam pytanie do Tomka ...
Czy przypadkiem LaTeX nie posiada modułu do konwersji do xhtmla? Wydaje mi się, że konwersja czy kompilacja pliku źródłowego LaTex'a do xhtmla nie powinna nastręczać problemów. XHTML jako bardziej sformalizowany, precyzyjny HTML nie powinien być dużym wyzwaniem dla bardzo sformalizowanego LaTeX'a.

Jest możliwa konwersja do HTMLa, którego można przerobić nawet na CHM. Nie jest to skomplikowane, ale jakość jest już HTMLowa. Cały urok Dragonii, czyli pisma o rozpoznawalnej szacie graficznej, w takim XHTMLu częściowo się straci.

Nie znam się więc się chętnie wypowiem: moim zdaniem telefony komórkowe ewoluują w kierunku właśnie "komputerków", więc nie wiem czy dobrym kierunkiem jest wlaśnie XHTML. Na jak długo to będzie potrzebne?

rdomeracki napisał/a:

W zasadzie to podczas planowania takich zmian należy wziąć do łapki pradawne założenia, które wskazały na wybór PDF jako podstawowego formatu.

PDF jest niezłym formatem, szkoda że jeszcze pdftex nie tworzy PDFów zgodnych ze standardem PDF/A czyli dokumentów, które jeszcze długo będą odczytywalne. Mam nadzieję, że niedługo będzie dostepny pdftex, który wygeneruje nam plik zgodny z PDF/A.

20

Forma PDF bardzo mi się podoba i nie widzę potrzeby zmian. Powiem więcej. Nie sądzę aby budowa 1:1 pdf:xhtml, nawet gdyby była możliwa, zmieniła coś w kwestii problemów z moją percepcją. Nadal nie dam rady komfortowo czytać dokumentu. Zwyczajnie niedowidzę i czy da się to wydajnie i właściwe wczytywać lub wyświetlać w telefonie czy nie, to raczej dla mnie drugorzędna kwestia. Wykonałem dawno temu próby czytania Symantec Internet Security Threat Report (pdf) na swoim SE P1i i słowo daję, poszedłem nieprzygotowany na zajęcia z bezpieczeństwa smile.

Oczywiście można by pójść czytelnikom na rękę stosując inny format pod warunkiem, że nie wiąże się to z kłopotami o jakich ja spekulowałem we wcześniejszym poście a Tomek napisał w odpowiedzi.

21

TLu napisał/a:

Nie jest to skomplikowane, ale jakość jest już HTMLowa. Cały urok Dragonii, czyli pisma o rozpoznawalnej szacie graficznej, w takim XHTMLu częściowo się straci.

Z argumentami, że Dragonia bez takiej formy jaką ma w pdfie nie będzie Dragonią, nie dyskutuję. Dużo ważniejsza, moim zdaniem, od formy jest treść. Po drugie - nie proponuję, żeby "cienkie" wydanie narzuciło formę normalnej wersji.

TLu napisał/a:

Nie znam się więc się chętnie wypowiem: moim zdaniem telefony komórkowe ewoluują w kierunku właśnie "komputerków", więc nie wiem czy dobrym kierunkiem jest wlaśnie XHTML. Na jak długo to będzie potrzebne?

Jeśli popatrzysz na rynek to jeszcze jakiś czas telefony z duzymi parucalowymi wyswietlaczami i adroidem/wm/symbianem nie będą w większości na rynku. Proponowane rozwiazanie nie jest tylko dla wspolczesnych telefonów, ale również tych, ktore maja juz pare lat (np. nokia 6230i - trzy lata na rynku?) Trzeba wziać pod uwagę że pdf jest krojony na calkiem duzy ekran, a na wszystkich pozostalych musi byc poddawany kombinacjom - z (x)htmlem nie ma takiego problemu.

Tak, wymaga to dodatkowego nakładu pracy. Nie mam też gotowego skryptu do osadzania grafik w tekście.

Nie wiem, ile jest osób z takimi potrzebami jak ja.

Thumbs up Thumbs down

22

przemk napisał/a:

Nie wiem, ile jest osób z takimi potrzebami jak ja.

Odpowiedź na to pytanie jest najważniejsza.

Jeśli nie padną odpowiedzi tutaj, to postaram się ponowić pytanie zadać w następnym numerze.